Aktuális hírek, információk

BOLDOG KARÁCSONYT

 Minden nagykozári lakosnak békés, boldog karácsonyt kíván a képviselő-testület.

 

Tisztelt Nagykozáriak !

A mai napon megkezdjük a 2019.-ben született nagykozári  gyermekek részére folyósítani a képviselő-testület által biztosított 30.000 Ft. összegű támogatást.

A képviselő-testület nevében Herbelyné Baron Mária  alpolgármester és Selmeczi  György polgármester községünk egyik legfiatalabb lakójának,  Pethő Adél édesanyjának, Kiss-Szabó Petrának személyesen  adta át a mai napon az üdvözlőlapot.

Minden érintett Édesanya részére  az ünnepek előtt átutalásra kerül a támogatás és eljuttatjuk a részükre az üdvözlőlapot.

Képviselő-testület

 

Tisztelt 65 év feletti Nagykozári Lakosok !

A képviselő-testület döntése alapján idén emelt összegű,  10.000 Ft. vásárlási utalványban részesül minden nagykozári állandó lakóhellyel rendelkező, 65 év feletti lakos.

Az utalványok 2020. december 31.-ig válthatóak be a helyi COOP üzletben. Az utalványok kiosztása  legkésőbb december 16.-án megkezdődik. Sikertelen kézbesítési kísérlet esetén  január 2.-tól a Nagykozári Közös Önkormányzati Hivatalban személyesen, vagy meghatalmazással átvehetőek az utalványok.

A képviselő-testület nevében is  kellemes ünnepeket kíván:

Selmeczi György polgármester

MEGHÍVÓ közmeghallgatásra

Ezennel tisztelettel meghívom a helyi lakosokat és a helyben érdekelt szervezetek képviselőt  Nagykozár Község Képviselő-testülete 2019.december 11.-én (szerdán) 18.00 órakor kezdődő közmeghallgatására.

A közmeghallgatás helyszíne: 7741 Nagykozár, Kossuth u. 33. Művelődési Ház.

A közmeghallgatáson Farkas István települési főépítész ismerteti a kút fennmaradási engedélyezési eljárás legfontosabb kérdéseit, illetve az Önkormányzat ismerteti a  lakosoknak nyújtott támogatás feltételeit.

Nagykozár, 2019. december 4.

                                          Tisztelettel:

Selmeczi György polgármester

Kéményseprés Nagykozárban

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a kéményseprőipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvényben, valamint a kéményseprőipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló 21/2016. (VI.9.) BM rendeletben (a továbbiakban: BM rendelet) meghatározott közfeladat elvégzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, mint kéményseprőipari szerv a 2020. évi kéményseprőipari sormunka ütemterveit megyei bontásban
elkészítette.

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2020

Nagykozár: 2020 március 01 - március 15.

 

Kéményseprési kisokos

Baranya megyében a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének szakemberei mellett, több szolgáltató végzi a lakossági tulajdonú ingatlanok és a társasházak égéstermék-elvezetőinek rendszeres felülvizsgálatát. Tekintettel az elmúlt időszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, még sokan nem ismerik pontosan a szabályokat, ezért egy rendszerező közleménnyel segítjük az eligazodást.

A kéményseprők szempontjából az ügyfeleket két nagy csoportba lehet sorolni: a családi házban és a társasházban élőkre. Mindkét csoport tovább osztható két másikra: ahol nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet és ahol van. Vegyük sorra, mi a dolga az embernek, attól függően, hogy melyik kategóriába tartozik:

  • Aki családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, annak a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Noha már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni szakemberrel. A katasztrófavédelem ügyfelei az időpont egyeztetését a következő linken – http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat –, vagy a 1818-as telefonszámon, a 9-es, 1-es melléken kezdeményezhetik, a többiek pedig ugyanezen a linken irányítószám alapján ki tudják keresni, hogy melyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.
  • Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség. Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva egy-, vagy kétévente kell ellenőriztetni, és ezért fizetni is kell. Ezen a linken – http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/hirek/tajekoztato/35 – a település irányítószámának megadásával elérhetővé válik azon kéményseprőcégek listája, amelyek egyikétől meg kell rendelni a munkát.
  • Aki társasházban él és oda nincs cég bejegyezve, ahhoz kérés nélkül érkezik a kéményseprő és két időpontot ajánl, amelyben ingyen elvégzi az ellenőrzést. A társasházak éves sormunkaterveit itt találja megyék szerinti bontásban: http://www.kemenysepres.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2020 .
  • Aki pedig társasházban él, de a lakásába gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ahhoz kijön a kéményseprő megrendelés nélkül, de pénzért dolgozik. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor a teljes munkadíjat, ha a társasház gyűjtőkéményére csatlakoztatták, akkor a munka rá eső részét kell kifizetnie, például egy tízlakásos házban a teljes munkadíj tizedét.

A múltban úgy tartották, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ma sincs ez másképp. A tűzmegelőzés és a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzése területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. A szakemberek modern eszközöket, műszereket használnak, és a tűzmegelőzésen túl energetikai-, légellátási-, tüzeléstechnikai-, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfeleket. Ha nincs semmilyen probléma, egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése harminc percet vesz igénybe. Ha a kéményt tisztítani kell, valamivel hosszabb időbe telik, de a biztonság megéri a ráfordított időt. A munka elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítvány készül, ennek egy példánya az ügyfelet illeti. Ha a tanúsítványon szerepel hibakód, arról szóbeli tájékoztatást is kell kapni, a problémát minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. A rendszeresen karbantartott fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

Érdemes a munkát időben beütemezni, hiszen tudjuk, hogy mikor leszünk szabadságon, a fűtési szezonon kívüli időszakban pedig a kéményseprők kevésbé leterheltek, így otthonunk és szeretteink biztonságáról könnyebben tudunk gondoskodni.