Tanévkezdéshez kapcsolódóan ajánlom elolvasni.

Tisztelt Olvasó! Az alábbiakban közzétett tájékoztatót a tanévkezdéshez kapcsolódóan ajánlom elolvasni.

Lakossági tájékoztató

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársaáltal készített baleset-megelőzési tájékoztatót tartja kézben.

Több figyelmet a közlekedőktől!

A balesetek időponthoz, helyhez nem köthetőek, azonban közös bennük, hogy nagyobb odafigyeléssel megelőzhetőek lettek volna.

2012 augusztusában Baranya megyében 7 halálos kimenetelű baleset történt. Nem jelenthető ki konkrétan, hogy valamilyen azonos hibát vétettek volna az okozók, különbözőek a baleseti okok. Három baleset sebességtúllépésre vezethető vissza, két esetben nem adták meg az elsőbbséget jelzőtábla utasítása ellenére, illetve egy-egy esetben szabálytalan előzés és figyelmetlenség okozott halált. Az áldozatok közül ketten bizonyos, hogy nem használták a biztonsági övet. Ha emiatt kiesnek a járműből, nem sok az esély az életben maradásra… Az okozók 18 és 54 év közötti férfiak voltak.

Bizonyára a szokatlanul meleg idő is szerepet játszott a balesetek bekövetkezésében, azonban ne felejtsék el, hogy egyiket sem az út vagy a jármű hibája idézte elő, hanem emberi tényező, a mulasztás. Nagyobb odafigyeléssel elkerülhetőek lettek volna ezek a balesetek és a hét embert nem gyászolnák rokonaik, ismerőseik…

Közeleg a szeptember, mely a tanévkezdés miatt még nagyobb odafigyelést követel a gyalogosan és a járművekkel közlekedők részéről egyaránt. Tovább folytatódik „Az iskola rendőre” program, melynek keretében kollégáim már sort kerítettek az iskolák környékén lévő jelzőtáblák és útburkolati jelek felülvizsgálatára, majd a tanévkezdet első napjától szeptember végéig a baleseti szempontból frekventált helyen lévő iskolák környékén a reggeli és délutáni órákban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél polgárőrök közreműködésével segítik a gyerekek közlekedését.

Figyelmet fordítanak továbbá a közlekedők biztonsági öv, valamint a gyermek utasok gyermekbiztonsági rendszereinek ellenőrzésére, mivel a gyermekek legtöbbször utasként sérülnek meg.

Ajánljuk, hogy a szülők válasszanak olyan útvonalat az egyedül közlekedő gyermekek számára, ahol minimális a baleset bekövetkezésének kockázata. Nem mindig a legrövidebb útvonal a legbiztonságosabb. Fontos, hogy a szülő is mutasson példát gyermekének, csatolja be a biztonsági övet, ne hajtson át a tilos jelzésen és ott álljon meg az iskola környékén, ahol ez megengedett és biztonságos.

Beszélgessenek el a gyermekeikkel az adódó veszélyhelyzetek felismeréséről és a megelőzési lehetőségekről. Pl.: soha ne lépjenek úttestre jármű vagy fa takarásából, mindig a kijelölt-gyalogos átkelőhelyen közlekedjenek, amennyiben forgalomirányító fényjelző készülék van a kereszteződésben, kizárólag zöld jelzésnél lépjenek az úttestre. Ha már nagyobb a gyermek és kerékpárral jár iskolába, fontos, hogy a kerékpár fel legyen szerelve a kötelező tartozékokkal, tartsák be a láthatóságra vonatkozó KRESZ-szabályt, hiszen egyre korábban fog sötétedni.

Nem kevésbé fontos, hogy a gyermek tisztában legyen a közlekedési szabályokkal. Ebben segít a „Szuperbringa” program, melynek keretében a gyerekek megtanulják a rájuk vonatkozó kerékpáros alapismereteket és a tanfolyam végén sikeres vizsga letétele után „Kerékpáros igazolvány-t” kapnak. A programról érdeklődjenek az iskolarendőröknél!

Az előző tanévben „Az iskola rendőre” programhoz megyénkben 84 általános iskola csatlakozott, a delegált rendőrök létszáma 77 fő volt.

Kérjük, hogy a közlekedők az eddiginél jobban vigyázzanak egymásra és legdrágább kincseinkre, a gyerekekre!

Balesetmentest közlekedést kíván a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

Tisztelettel: Kéri Nagy Éva védőnő