Otthonbiztonsági kiadványsorozat

2009-ben elkészült a „Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv”, amely a 0-24 éves korosztály véletlen balesetek miatt bekövetkező halálozásának 30%-os csökkentését tűzte ki célul 2010-2019 között. Az akcióterv 2. célja a gyermeket nevelő családok otthonának biztonságosabbá tétele.  Ezen belül a program 2.3.1-es feladatként szülők számára készülő otthonbiztonsági kiadványsorozat kifejlesztését és nyomtatását írja elő rendszeres terjesztéssel. Az otthonok biztonságossá tétele kiemelkedően fontos, hiszen a legveszélyeztetettebb korcsoportban, a kisdedek körében a balesetek döntő többsége otthon, vagy a ház környékén következik be, de a kisiskolás és a serdülő korcsoportban is mintegy 25-30%-ban itt történnek a balesetek.

A szórólapok
8 darab, egyenként négy A/5-ös oldalból álló, rajzos illusztrációval, vagy fotóval illusztrált szórólap sorozatot készítettünk. A sorozat mindegyike a szülőknek szól, főként az otthonbiztonsággal kapcsolatban ad információkat és javaslatokat. A nagyobb gyermekek (kisiskolások és serdülők) vonatkozásában érinti a közlekedésbiztonság, a sportbiztonság és a munkabiztonság témáját is.

A kiadványsorozat tagjai
1. Féltse, őrizze, tanítsa! Otthoni balesetek megelőzése, kisgyermekek szülői felügyelete
2. Formálja biztonságossá! Otthoni gyermekbalesetek megelőzése, biztonságos környezet
3. Te védj meg! Kisdedek otthoni biztonsága
4. Segíts megtanulni! Kisiskolások biztonsága
5. Határon innen. Serdülők biztonsága
6. Milyen biztonságos az Ön otthona? Önellenőrző kérdések
7. Mozgás és értelmi fogyatékos gyermekek otthoni biztonsága
8. Érzékszervi fogyatékos gyermekek otthoni biztonsága

A szórólapok szakmai tartalmát gyermekbaleset megelőzésben járatos szakemberek állították össze, és véleményezték. Az illusztrációt meseillusztrátor- grafikus készítette.