Nagykozár Portál vakok és gyengénlátók számára

Nagykozári Község Egészségközpont komplex akadálymentesítése

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

Nagykozári Község Egészségközpont komplex akadálymentesítése

A projekt keretében megvalósult Nagykozár Községben az Egészségközpont, illetve az ott elérhető egészségügyi alapellátás (háziorvosi ellátás és védőnői szolgáltatás) komplex akadálymentesítése. Az előkészítés és tervezés az önkormányzati döntést követően indult meg. A munkák megkezdésétől az önkormányzat folyamatosan szem előtt tartotta a célcsoportok igényeit. Hogy ez a projekt előkészítése és megvalósítása során maradéktalanul teljesüljön együttműködési megállapodást kötött a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesületével, valamint rehabilitációs környezettervező szakmérnökkel, akinek feladata, hogy segítse a tervező munkáját a komplex akadálymentesítésre vonatkozó előírások tekintetében, valamint a kivitelezés során a kivitelező munkáját támogassa.

Az önkormányzat a „Segédlet a komplex akadálymentesítéshez” című dokumentum minimumkövetelményeinek teljesülését tűzte kis célul és valósította meg projekt során.

Az épület körüli környezet kialakítása:

Az épülethez való eljutás a korábbi gyalogos kapun keresztül lett megoldva, az előírásoknak megfelelő lejtésű rámpa kialakításával. Az akadálymentesítés során kialakításra került egy rámpa az épület déli homlokzata előtt a jelenlegi főbejárathoz kapcsolódóan. Az épület mögött került elhelyezésre a mozgáskorlátozott parkoló, amely mellett kialakításra került a ki és beszálláshoz szükséges közlekedősáv is. A bejáratot és a parkolót egy járda köti össze. Az épület akadálymentes bejárata a korábbi főbejárat lett. A bejárat külső pihenője egy szintben van az épület padlószintjével. A bejárat előtt a kerekesszékkel való manőverezéshez szükséges hely biztosítva van. A bejárati ajtó küszöb nélküli, nyíló kivitelű kétszárnyú ajtó.

Az épület belső átalakítása:

Az épületen belül a fogyatékos emberek által használt helyiségek szintkülönbség nélkül elérhetőek. A betegek az előtéren és a várón keresztül juthatnak a 90 cm tokbelméretű ajtón át a rendelőbe. A kerekesszéket használók részére a 180 fokos megfordulás lehetősége biztosított.

A rendelő berendezése olyan, hogy kerekesszékkel akadálymentesen lehet közlekedni. A mozgássérült vizesblokk kialakításához beépítésre került az épület és a bővítmény közötti tér. Az akadálymentes mosdóban az előírásokat érvényesítettük.

Infokommunikációs akadálymentesítés:

A teljes körű akadálymentesítésnek való megfelelés céljából a látásukban valamint hallásukban korlátozottak részére szükséges elemek, burkolati jelölések és anyagok is beépítésre kerültek. Tájékozódást elősegítő információs táblákat helyeztünk el, amelyek könnyen érthetőek, kontrasztosak és legtöbbször piktogrammal vannak ellátva, egyes helyeken dombornyomott táblák kerültek kihelyezésre, braille írással, továbbá egy indukciós hurok segíti a halláskárosultakat a közszolgáltatások akadálymentes igénybevételében.

A minimumkövetelményeken felül megvalósult a település honlapjának akadálymentesítése is, mely részletesen tartalmazza a háziorvosi és védőnői szolgáltatásokról szóló információkat, felhívásokat.

 

Kedvezményezett: Nagykozár Község Önkormányzata
  7741 Nagykozár, Kossuth L. út 32.
   
Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
  www.vati.hu
   
Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
  www.nfu.hu