Nagykozár Portál vakok és gyengénlátók számára

Bogádi és nagykozári diákok Erdélyben A „Határtalanul” pályázat segítségével a bogádi Dr. Berze Nagy János Óvoda és Általános Iskola hetedik osztályos diákjai kiránduláson vettek részt Erdélyben. Az osztály tanulói közül Mammel János, Hegedűs András és Molnár Márk nagykozári lakosok, az Ő részvételüket Nagykozár Község Önkormányzata is támogatta. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított 439.300 Ft támogatásával valósult meg. A kiránduláson 14 diák és két kísérő pedagógus vett részt. A diákok koszorút helyeztek el az aradi vértanúk emlékművénél, megismerkedtek a dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenységével. Déván átadták az iskolában gyűjtött ajándékokat (játékokat, könyveket, iskolai eszközöket) valamint a bogádi Húsüzem és a pécsi Tudásközpont által összeállított által összeállított ajándékcsomagot.

Megismerkedtünk Marosvásárhely nevezetességeivel, felejthetetlen órákat töltöttünk a parajdi sóbányában, megcsodáltuk a Békás-szoros, a Gyilkos-tó természeti szépségeit.

Szamosújvár volt kirándulásunk következő állomása. Útközben rövid időre megálltunk Válaszúton a Kallós Alapítvány által fenntartott bentlakásban. Megnéztük az itt található múzeumot, lehetőségünk volt személyesen is beszélgetni Kallós Zoltánnal, a múzeum létrehozójával, a neves néprajzkutatóval. Szamosújvár látnivalói közül kiemelkedett az örmény katolikus templom, ahol az ott élő örmény származású emberek vezetője ismertette a magyarság történetével sok hasonlóságot mutató örmény nép és a templom történetét. Megnéztük Rózsa Sándor sírját a szamosújvári temetőben. A szamosújvári magyar diákokkal közösen vettünk részt táncházban a szállásunkat is biztosító alapítványi bentlakásban. A kirándulásnak természetesen része volt egy kirándulás Kolozsvárra, a főtér, a Szent Mihály Székesegyház, Mátyás király szülőházának megtekintése szerepelt a programban. Útban hazafelé rövid időre megálltunk Nagyváradon, megnéztük a „Kanonok- sort, a székesegyházat. Fáradtan, de sok új élménnyel gazdagodva értünk haza Bogádra.

Kategória: Korábbi hírek