Nagykozár Portál vakok és gyengénlátók számára

Az Európai Parlament képviselőinek választása            

Tisztelt Választópolgárok !

A Köztársasági Elnök kitűzte az EP képviselőválasztás időpontját. A legfontosabb tudnivalók:

Szavazni május 26-án 6 és 19 óra között lehet.

A Nemzeti Választási Iroda a 2019. március 20-i névjegyzéki adatok alapján legkésőbb április 5-ig (péntek) küldi meg az értesítést, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szerepel a névjegyzékben, illetve arról is, hogy hol és mikor szavazhat. A választópolgár – ha nem kapja meg az értesítőt, vagy ha az megsemmisül vagy elvész – a helyi választási irodától (a jegyzőtől) új értesítőt igényelhet. Az értesítő bemutatása egyébként nem feltétele a szavazásnak. Azok, akik mozgásukban

  • egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt,
  • vagy fogva tartásuk miatt akadályozottak.

Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak a kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.


Mozgóurnát

  • levélben vagy ügyfélkapu nélkül elektronikus úton 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig,
  • személyesen vagy ügyfélkapuval elektronikus úton 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig,
  • 2019. május 24-én (péntek) 16.00 órát követően ügyfélkapuval elektronikus úton a szavazás napján 12.00 óráig a helyi választási irodától,
  • 2019. május 26-án (vasárnap) 12.00 óráig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

Mozgóurna igénylésével kapcsolatos kérelmet 2019. március 21-től (csütörtök) lehet benyújtani.

A kérelmet levélben vagy ügyfélkapu nélkül elektronikus úton 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig, személyesen vagy ügyfélkapuval elektronikus úton 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig lehet visszavonni.

Ha a mozgóurnát bejelentett lakóhelyétől eltérő helyre kívánja igényelni, nem szükséges előtte külön átjelentkeznie. Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.

A kérelmet 2019. március 21-től (csütörtök) lehet benyújtani legkésőbb 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig.

Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (illetve budapesti kerületbe) lehet.

A külföldön történő szavazásról és minden egyéb fontos kérdésről a www.valasztas.hu oldalon tájékozódhatnak, illetve a Nagykozári Közös Önkormányzati Hivatalban működő helyi választási irodában személyesen, telefonon, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

Nagykozár, 2019. március 12.              dr. Jávorcsik Béla    HVI vezető

Kategória: Korábbi hírek