Nagykozár Portál vakok és gyengénlátók számára

Az IDEFICS program az óvodások állapotfelmérését tűzte ki célul és az Európai Unió támogatásával valósult meg 2007 és 2010 között. Belgium, Ciprus, Észtország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország vett részt hazánk mellett. A résztvevő országokból közel 30.000 óvodást ill. iskolást szűrtek le, közülük csaknem 7000 magyar gyermeket. Pécsett a Gyermekklinika fogta össze a résztvevő intézményeket, kolléganőmmel Somogyiné Rapp Zsuzsanna védőnővel jeleztük, hogy ebben a körzetben nagy az óvodáskorúak létszáma és ezáltal a város mellett csak itt nálunk Nagykozárban és Romonyán szűrték le az önként jelentkezett gyerekeket.

A célkitűzések 3 területre összpontosultak:

  • Táplálkozás tekintetében emelkedjen a gyermekek által fogyasztott ivóvíz ill. a zöldség és gyümölcsfogyasztás
  • Mozgás tekintetében csökkenjen a televíziózásra és számítógépezésre fordított idő és ezzel párhuzamosan növekedjen a gyermekek fizikai aktivitása
  • Stressz csökkentése a család együtt töltött idejének növelésével és az alvási idő emelésével

A program 3 színtéren valósult meg:család, közösség, óvoda-iskola.

2007/2008-as tanévben a gyermekek állapotfelmérése zajlott, majd ezt követően oktatás történt a mozgás és az egészséges táplálkozás témaköreit érintve, és ezután egy kontroll állapotfelmérés és monitorozás történt 2008/2009-es tanévben.

A felmérésről csak röviden ejtek néhány szót.

Tápláltsági állapot: Hazánkban a vizsgált gyermekek 17%-nál találtak súlytöbbletet, 16%-uk pedig alultáplált volt. A szülői kérdőív alapján kiderült, hogy a szülők nagy része jóval soványabbnak ítélte meg gyermekét, mint a valóság.

Vérnyomás: 10,5%-ban találtak magasabb vérnyomás értéket ill. 11,1%-ban magas vérnyomást megelőző állapotot.

Vérvétel során: emelkedett vérzsírszintet, magasabb vércukor értéket, és koleszterin szint emelkedését tapasztalták a súlytöbblettel rendelkező gyerekeknél.

Aktivitás terén: a túlsúlyos óvodások és iskolások napi 1 óránál többet néznek televíziót és ülnek a számítógép előtt, ezzel párhuzamosan jóval kevesebbet mozognak, melyet egy a gyermekekre erősített aktivitásmérővel követtek nyomon 24 órán keresztül.

Táplálkozás: a zsíros ételek és a cukros üdítők, a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása is sajnos előtérbe került a  ducibb gyerekeknél. Az egész vizsgálati anyagban jóval kevesebb a vízfogyasztás, mint kellene. Gyümölcsöt csak 5% eszik naponta. Nyers állapotban napi 3* fogyasztott zöldséget  és gyümölcsöt csak a gyerekek 2,7%-a. Nassolás is emelkedő tendenciát mutat, mely összefüggésben van a TV reklámok fogyasztói magatartást befolyásoló hatásával ill. a TV előtt töltött idővel. Teljes kiőrlésű gabonafélét a gyerekek 43%-a soha nem fogyaszt, pedig a benne lévő rostok ill. B vitaminok élettani fontosságúak.

Az állapotfelmérést követően, minden gyermek kapott egy babát ill. egy szakácskönyvet egészséges receptekkel.

Az egészségnevelés után melyet jómagam, kolléganőm, és az óvónők végeztek újabb állapotfelmérés következett, mely a vércukorszint, koleszterinszint csökkenését mutatta.  A kontroll mérések során testsúlycsökkenést 2,97%-ban találtak.

Összegzésként elmondható, hogy kiemelt fontosságú az óvodás és kisiskoláskorú gyermekek egészséges életmódja a felnőttkorban jelentkező cukorbetegség, magas vérnyomás, érrendszeri és emésztőrendszeri betegségek megelőzése érdekében. Fontos, hogy kóla és a cukros egyéb üdítők, gyümölcslevek helyett vizet igyanak a gyermekek, ill. a zöldség és gyümölcsfogyasztás növelése a káros rágcsálnivalók helyett. Megdöbbentő, hogy hány gyermek nem reggelizik, mielőtt elindul óvodába ill. iskolába, ennek javulása csak a szülők odafigyelésén múlik, hiszen az oktatási-nevelési intézményekben az első étkezés 9 és 10 óra között történik, addig éhes gyomorral vannak ezek a gyerekek. Kiemelten lényeges a TV-nézés és számítógépezés idejének csökkentése, a mozgás és a szabad levegőn töltött idő növelése. Mindezekhez természetesen elengedhetetlen a család példamutatása és követendő magatartása. Jómagam a nagykozári óvodában és a bogádi iskolában tartok évről-évre egészségfejlesztő foglalkozásokat az elérendő célok megvalósulása érdekében.

Egy egészségesebb felnövekvő generáció reményében: Kéri Nagy Éva védőnő

Kategória: Védőnői cikkek