Nagykozár Portál vakok és gyengénlátók számára

Cikkek

Alvászavar

Alvászavar szinte minden életkorban előfordul. Sajnos, mai rohanó életünkben egyre nehezebb feladat ennek áthidalása. Mindenképpen fontos, hogy már az egészen pici csecsemőt hozzá kezdjük szoktatni a család számára megfelelő alvási szokásokhoz, életritmushoz.

Akkor sincs azonban nagy baj, ha csak később szánjuk rá magunkat a "nevelésre".Bármikor lehet javítani a helyzeten, de a szülők részé- ről mindenképpen nagy türelmet és következetességet kíván.

Nagyon fontos dolog, hogy a lefekvés legyen örömteli esemény. A gyerek ne menjen rettegve, rohanva, kellemetlen élményekkel ágyba. Nagyon sok családban tapasztalom, hogy a lefekvés valóságos közel harccá válik. Ennek többnyire nem a gyerek az oka, hanem a rossz szokások. Egészen biztosan nem jó módszer, ha a gyereknek több- ször szólunk szépen-csúnyán, hogy végre menjen ágyba. Kb. 4-5 éves koráig nincs kialakult felelősségérzete, nem érti mit akar tőle a szülő. Sokkal jobban beválik, ha kézen fogjuk és az ágyához vezetjük.

Tudom, hogy sok családban zavaró tényező az esti programban az egyik szülő kései hazaérése. Azt gondolom, hogy a gyereknevelés nem csupán az egyik vagy a másik szülő kötelessége. Az este későn hazaérő szülő használja ki a lehetőséget, hogy legalább a lefektetés kellemes perceit gyermekével tölthesse. Gyermeke egészen biztosan nagyon hálás lesz majd érte.
Nem érdemes az ágy melletti búcsúzkodást túl hosszú idejűre nyújtani, mert annak általában nagy hancúrozás a vége. Fontosnak tartom viszont azt, hogy beleférjen egy mese az időbe. A mese ne legyen túl hosszú, sem igazán izgalmas. Sajnos egyre több családnál tapasztalom, hogy egyáltalán nem mesélnek a gyerekeknek a szülők, mondván, hogy "egész nap a tv-t, dvd-t nézte". Csakhogy az nem ugyanaz! Egyrészt ki tudja, mit néz a gyerek, hisz nem lehetünk mindig mellette. A legújabb mesékről amúgy is tudjuk, hogy nem éppen gyerekeknek valók. Másrészt az élő szónak varázsa van. A legtöbb gyerek sokkal szívesebben hallgat kitalált történetet, vagy a saját szüleivel régen megtörtént vicces, vagy tanulságos történetet. Higgyétek el, csak az első néhány este megy ez nehezen, az egyik történet hozza a másikat. Ne féljetek hát tőle,hisz ennek felbecsülhetetlen értéke van. Aki nem tud, vagy nem akar, esetleg túl fáradt a "saját" meséhez, természetesen jó az olvasás is. Tudom, most sokan azt gondoljátok, hogy pár este még nem a világ, ma fontosabb, hogy kész legyen a munkahelyről hazahozott munka, a felmosás, a vasalás.
Lehet, hogy pár év is eltelik így!? A baj csak az, hogy ők ma gyerekek, Most gond az elalvás, az  éjszaka átalvása és ha nem segítünk, beleszoknak a nehezen alvásba. Sok dolog eszembe jut még a témával kapcsolatban, a többit majd legközelebb.
Kívánom, hogy segítsen nektek ez a pár sor is gyermeketek nevelésében.
Somogyiné Rapp Zsuzsanna /védőnő/
Kategória: Védőnői cikkek