Nagykozár Portál vakok és gyengénlátók számára

November 1-én, Mindenszentek napján halottainkra emlékezünk, sokan látogatunk el ezekben a napokban a temetőkbe.

A Pécsi Rendőrkapitányság minden évben kiemelt figyelmet szentel ennek az ünnepnek, mind közlekedési, mind bűnmegelőzési szempontból. Fokozott rendőri jelenlétet biztosít a temetők környékén annak érdekében, hogy ez a visszafogott ünnep mindannyiunk számára zavartalan legyen.

Készüljön fel Ön is, fogadja meg néhány tanácsunkat:

A jelentős forgalomnövekedés miatt a temetők környezetében már néhány nappal az ünnepet  megelőzően is lehet forgalmi rend változásokra számítani.

-          A helyi médiából már előzetesen tájékozódhatunk a megváltozott forgalmi és parkolási rendről; az újságokban, a televízióban, az interneten az illetékes szervek közzéteszik a fontos tudnivalókat.

-          Ilyenkor ne rutinból vezessünk, figyeljük a kihelyezett közlekedési táblákat, illetve a forgalomirányítást végző rendőrt! Sokan bizonytalanok, hogy a jelzőlámpát, vagy a rendőri karjelzéseket vegyék-e figyelembe. A rendőri utasítások minden esetben felülírják az egyéb forgalomirányító jelzéseket!

-          Ügyeljünk arra, hogy csak engedélyezett helyen parkoljunk, hiszen, a megnövekedett járműforgalmat akadályozó gépkocsik megsérülhetnek, illetve elszállításukra is sor kerülhet.

-          Ha nem vagyunk jogosultak rá, ne használjuk a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókat! Legyünk türelmesek, megértőek a többi, sok esetben idős közlekedővel (a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal is)!

A temetők nagyrészt biztonságosak, de sokan csak sötétedés után, vagy olyan időszakban tudnak kilátogatni, amikor kevesen tartózkodnak a sírkertben. Az idősek sokszor egyedül, táskákkal, a sírok karbantartásához szükséges szerszámokkal látogatnak a temetőbe, ahol sajnos olyanokkal is találkozhatunk, akik nem halottaik miatt érkeznek, hanem megkárosítják a kevésbé óvatos polgárokat.

-          Leparkolt gépjárművünket ne felejtsük el bezárni, az utastérben pedig semmiképp ne hagyjunk értéket! A zsúfolt parkolókban feltűnés nélkül feltörik azokat az autókat, amelyekben táskát, tárcát, laptopot, ruhaneműt hagynak. Ne adjunk esélyt a bűnözőknek!

-          Idős hozzátartozóinkat lehetőleg kísérjük ki a temetőbe, maradjunk velük, míg leróják kegyeletüket, rendezik a sírhelyet.

-          A sírnál ne hagyjuk magára értékeinket, táskánkat, még ha csak rövid időre távozunk, hogy vizet hozzunk, vagy eldobjuk az elszáradt virágokat, mert ezalatt is lába kelhet a holminknak.  

-          Ha gyanús személyeket, körülményt észlelünk, forduljunk a rendőrökhöz, akik ilyenkor nagyobb számban vannak jelen a temetőkben, azok környékén. Legyünk előrelátóak! 

Mindenkinek nyugodt ünnepet kíván

a Pécsi Rendőrkapitányság 

Kategória: Korábbi hírek